Ebola virusno oboljenje (EVO) — epidemiološka situacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) su objavili informaciju da su do 16. Jula 2019. godine u Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo) prijavljena 2522 slučaja Ebola virusne bolesti i da je u navedenom periodu bilo 1698 umrlih od ove bolesti. Izveštaj navodi da je obolelo i 136 zdravstvenih radnika, od kojih je 41 preminuo, kao I da se u poslednje tri nedelje bolest pojavljuje i u oblastima DR Konga, u kojima je do sada nije bilo, te je tako utvrđen rizik za širenje epidemije na susedne zemlje.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, kontinuirano prati epidemiološku situaciju u vezi sa Ebola virusnim oboljenjem.
Prema dostupnim podacima, može se reći da je rizik od širenja bolesti u zahvaćenom regionu visok (DR Kongo, Uganda i Ruanda), dok je realna procena rizika za region Evrope da je rizik vrlo nizak. Na osnovu ovih podataka, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije preporučuje našim građanima da se uzdrže od putovanja u zemlje zahvaćene Ebola virusnim oboljenjem (DR Kongo, Uganda i Ruanda). Ukoliko se naši državljani vraćaju u Republiku Srbiju iz ovog Ebolom zahvaćenog regiona, potrebno je da se odmah jave nadležnom institutu/zavodu za javno zdravlje, radi daljeg zdravstvenog nadzora.
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je preduzelo sve neophodne mere za sprečavanje unosa virusa Ebole u našu zemlju, što između ostalog podrazumeva pojačanu sanitarnu kontrolu na prekograničnim prelazima, pre svega na aerodromima i obavezno stavljanje pod zdravstveni  nadzor svih osoba koje se vraćaju iz Ebolom pogođenih zemalja. Zdravstveni nadzor se sprovodi od strane nadležnih zavoda i instituta za javno zdravlje.
U ovom trenutku ne postoji opasnost za zdravlje građana Srbije, s tim da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa SZO i ECDC i nadležnim institucijama javnog zdravlja nastavlja intenzivno praćenje epidemiološke situacije, kao i procenu rizika u odnosu na Ebolu. Virus ebole se prvi put pojavio 1976. godine u DR Kongo (blizu reke Ebola).
Simptomi bolesti uključuju groznicu, slabost, bol u mišićima, glavobolju, temperaturu i bol u grlu, što je praćeno povraćanjem, prolivom, osipom, a u nekim slučajevima i krvarenjem. Virus ebole se na čoveka prenosi bliskim kontaktom sa krvlju, sekretima ili drugim telesnim tečnostima i organima zaraženih osoba ili životinja, ili indirektno, kontaktom sa kontaminiranim predmetima.

 

Izvor: www.batut.org.rs