Apoteka

 

PROČITAJTE NOVI BROJ:
https://apoteka-magazin.rs/casopis.php?id=4040

 

Voda je život – sačuvajmo svaku kap! 

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine obeležava 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se ovaj datum obeležava od 2001. godine, a ovogodišnji slogan Svetskog dana hrane je: „Voda je život, voda je hrana – sačuvajmo svaku kap”.

Voda je neophodna za život na Zemlji. Ona čini preko 50% telesne mase ljudskog tela. Iako pokriva oko 71% Zemljine površine, samo 2,5% vode na Zemlji je voda pogodna za piće, poljoprivrednu proizvodnju i upotrebu u industriji. Na globalnom nivou, u procesu poljoprivredne proizvodnje iskoristi se 72% čiste vode, još 12% se koristi za komunalne potrebe kućanstava i usluge, dok 16% koristi industrija.

Svake godine vodeni resursi planete su pod sve većim izazovima zbog brzog porasta broja stanovnika, urbanizacije, ekonomskog razvoja i klimatskih promena. Istovremeno, dostupnost vode po osobi smanjena je za 20% u proteklim decenijama. Dostupnost i kvalitet vode se smanjuju zbog višedecenijskog nekontrolisanog korišćenja i upravljanja vodenim resursima, prekomernog kopanja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promena. Postoji veliki rizik da se vodeni resursi na planeti istroše tako da postanu nepovratni. Zabrinjava podatak da danas 2,4 milijarde ljudi živi u okruženju koje ima problem sa dostupnošću vode. Čak 17% hrane koja je dostupna potrošačima širom sveta baci se svake godine, čime se rasipa dragocena voda korišćena za njen uzgoj. Više od 80% svih otpadnih voda širom sveta se ispušta u okolinu bez prethodne obrade.

Svi ovi podaci ukazuju na nepažnju i ljudski nemar prema očuvanju voda. Iako su voda i njeni resursi ključni za opstanak života na Zemlji, često se uzimaju zdravo za gotovo, a nemarno upravljanje vodenim resursima može imati ozbiljne i dugoročne posledice. Izvori čiste vode nisu neiscrpni pa je važno da svakodnevno svako od nas smanji potrošnju i zagađenje vode jer kako kaže ovogodišnji slogan Svetskog dana hrane, „Voda je život".

 

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica